Koja su 3 mjerenja zdravlja?

0
Rate this post

Postoji niz dimenzija zdravlja i blagostanja koje bi se mogle detaljno opisati, no postoje 3 ključne koje mnogi ljudi upućuju kada govore o zdravlju.

Oni se sastoje od:

 • Fizičko zdravlje
 • Psihološko zdravlje
 • Psihološki wellness

Većina kratkih članaka o tome kako poboljšati svoje zdravlje i dobrobit usredotočena je na jednu od ovih kategorija – blog. To može uključivati smjernice za poboljšanje vaše prehrane, tjelesne aktivnosti i vježbanja, dobivanje pomoći s mentalnim problemima ili postati emocionalno pametniji.

Ovo su uobičajeni stilovi u zdravlju i dobrobiti u cjelini, ali oni ne bilježe u potpunosti razdoblje ljudskog iskustva na način na koji to čini zdravlje.

Metode koje doživljavate na svom tijelu toliko su ključne za vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit, a također i za kondiciju. U našem je društvu jednostavno biti promatran s tijela, uvijek pokušavajući prikriti znakove i zanemariti osjete.

Tjelesno zdravlje i dobrobit su sve vezano uz obraćanje pažnje na vaše tijelo. Kako biste poboljšali svoje fizičko zdravlje, mogli biste surađivati s liječnikom ili raznim drugim zdravstvenim djelatnikom kako biste prepoznali bolest ili razne druge probleme. Isto tako, možete se usredotočiti samo na uravnoteženu prehranu, kao i na svakodnevno kretanje kako biste bili sigurni da ne padnete u neaktivan način života. Tjelesno zdravlje, blagostanje i snaga ključni su temeljni aspekt općeg blagostanja.

Mentalno zdravlje

Iako je jednostavno prijeći na bolju prehranu i tjelovježbu kada razmišljate o dobrobiti, dobrobit vašeg uma također je ključna za opće zdravlje i dobrobit. Možete podnijeti šarmantan tretman za svoje tijelo, ali ako niste riješili bilo kakve psihološke blokade, poremećaje u načinu razmišljanja ili prethodne traume, možda dugoročno nećete biti uspješni u potpunom blagostanju.Mentalno zdravlje

Dodatno hranite svoj um odabirima koje radite u hranjenju svog tijela (veza uma i crijeva je vitalna za naučiti!). Psihološko zdravlje i dobrobit jednako su ključni u vašem zdravstvenom putovanju kao i fizičko zdravlje.

Emocionalno zdravlje i blagostanje

Vaši su osjećaji dio vašeg psihološkog zdravlja i blagostanja, no oni su detaljan aspekt mentalnog zdravlja na koji treba obratiti pozornost. Samo zato što ste riješili traume iz djetinjstva ili neadekvatne mentalne obrasce, to ne znači da ste postali emocionalno inteligentni.

Isto tako ćete trebati ponovno uvježbati svoj um da djeluje emocionalno prikladnim metodama tijekom cijelog vašeg postojećeg svakodnevnog života, a također i šire. Dobro postupanje sa svojim emocijama može imati značajan utjecaj na vašu sposobnost postizanja zdravlja

Koje su dimenzije wellnessa?

Zdravlje je još širi spektar koji uključuje sve aspekte života. Ostvarivanjem “zdravlja i blagostanja” u svakom aspektu zdravlja, poboljšat ćete svoj život, svoje tijelo, a također i svoju opću dobrobit. Otkrit ćete novu dimenziju zdravlja i dobrobiti, kao i dobrobiti za koju prije niste mogli vjerovati da je izvediva.

Ove dimenzije zdravlja uključuju:

 • Tijelo
 • Hrana
 • Opustiti
 • Voda
 • Sunce
 • Zrak
 • Duševno stanje
 • Profesija
 • Odnosi
 • Financijski izvori
 • Duhovnost
 • Cilj

Neka tumačenja wellnessa ne sastoje se od svih ovih aspekata ili bi ih mogla pokušati međusobno kombinirati, ali smatramo da je ovo jedna od najopsežnijih, alternativnih metoda razmišljanja o wellnessu. U IAWP-u ugrađujemo ovih 12 elemenata izravno u naš poseban sustav Health 360 kako bismo razvili najinkluzivniji mogući pogled na wellness. Također ulazimo mnogo dublje u svaku komponentu i otkrivamo ih kroz tri sloja i 36 mjerenja sebe (više o tome kasnije!).

U međuvremenu, uđimo u ono što impliciraju kako biste puno bolje razumjeli kako točno raditi sa svojim zdravljem.

Vaše tijelo je način na koji komunicirate sa svijetom oko sebe, stoga je važno održavati ga u što boljem obliku. Ovo mjerenje uključuje ono što unosite u svoje tijelo i ono što stvarate s vanjskim dijelom tijela. To može uključivati prehranu, aktivnost kao i tjelovježbu koja vam je doista sjajna, proizvode koje koristite na svojoj koži i kosi, dodatke prehrani kao i predmete koje koristite za jačanje tijela, kao i vaše cjelokupno održavanje i također perspektivu vašeg tijelo.

Prehrana je zagonetka koju je teško riješiti, posebno zato što smo svi biokemijski, ekološki i genetski jedinstveni. Ipak, to je samo jedno od najvažnijih sredstava za poboljšanje osjećaja i funkcioniranja vašeg tijela. Razumijevanje onoga što čini da se osjećate divno, što volite jesti i kako pripremiti hranu koja je nutritivno gusta ključno je za korištenje hrane kao vaše supermoći prema dobrobiti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime