ŠTO JE ZDRAVLJE?

0
Rate this post

Wellness je moderna riječ starog porijekla. Ključna načela zdravlja, kako preventivnog tako i prirodnog, mogu se preslikati unatrag do drevnih ljudskih bića od Istoka (Indija, Kina) do Zapada (Grčka, Rim). U Europi 19. stoljeća, kao iu Sjedinjenim Državama, niz intelektualnih, duhovnih i također kliničkih pokreta stvarao se paralelno s tradicionalnom medicinom. Sa svojom usredotočenošću na sve prirodne i potpuno prirodne pristupe, samoizlječenje i preventivno liječenje, ti su pokreti zapravo pružili čvrstu strukturu za današnji wellness.

Modaliteti usmjereni na dobrobit i alternativni modaliteti zapravo su stekli veću vidljivost s obzirom na to da su 1960-ih/1970-ih pod radom i misaonim vodstvom povremene mreže američkih liječnika i također mislilaca – SPA-SPORT. Kako su one napredovale, množile se i postale mainstream, zapravo su obrazovale zdrav život, samopomoć, brigu o sebi, tjelesnu spremnost, prehranu, plan prehrane i duhovne tehnike koje su zapravo postale procvat wellness pokreta u 21. stoljeću.

Specificiranje Wellnessa

Međunarodni institut za wellness definira wellness kao aktivnu potragu za zadacima, odabirima i načinom života koji rezultiraju stanjem holističkog zdravlja i dobrobiti.
Postoje 2 bitna aspekta ove interpretacije. U početku, zdravlje nije pasivno ili statično stanje, već “energetska potraga” koja je povezana s namjerama, opcijama i aktivnostima dok težimo idealnom stanju zdravlja i blagostanja kao i blagostanja. Drugo, wellness je povezan s holističkim zdravljem i wellnessom – to jest, produljuje prošlo fizičko zdravlje, kao i uključuje različite dimenzije koje bi trebale djelovati u skladu.

Wellness je privatna potraga– sami smo odgovorni za svoje mogućnosti, navike i način života– no na njega dodatno značajno utječu fizička, društvena i kulturna okruženja u kojima živimo.

ŠTO JE ZDRAVLJE?

Wellness je obično zbunjen pojmovima kao što su zdravlje i wellness, blagostanje kao i radost. Iako među njima postoje zajednički elementi, zdravlje se identificira tako da se ne opisuje fiksno stanje (tj. više nego sretan, dobrog zdravlja ili stanje zdravlja i blagostanja). Umjesto toga, dobrobit je povezana s aktivnim procesom spoznaje, kao i donošenja odluka koje vode prema krajnjem rezultatu idealnog alternativnog zdravlja i blagostanja.

Wellness je višedimenzionalan

Zdravlje je nešto više od samog fizičkog zdravlja. Mnogi dizajni zdravlja sastoje se od najmanje šest mjerenja (a često i do 9 ili 12):

  • Fizički: njegovanje zdravog i uravnoteženog tijela vježbanjem, prehranom, spavanjem itd.
  • Psihološki: Uključivanje svijeta kroz učenje, analitiku, kreativno razmišljanje itd.
  • Emocionalni: Prepoznavanje, prihvaćanje i izražavanje vlastitih osjećaja, kao i razumijevanje osjećaja drugih.
  • Duhovno: Traganje za definicijom i višom funkcijom u ljudskoj prisutnosti.
  • Društveno: vezivanje i uključivanje u druge i naše zajednice na svrhovite načine.
  • Okoliš: njegovanje pozitivnih međuodnosa između svjetovnog blagostanja i ljudskih postupaka, izbora te također zdravlja i blagostanja.

Wellness kontinuum.

Jedna od metoda za razumijevanje dobrobiti je uzimanje u obzir zdravlja kao kontinuuma koji se proteže od zdravstvenog problema do stanja optimalne dobrobiti. * S jedne strane, pojedinci s lošim zdravljem uključuju klinički standard za rješavanje bolesti; oni su u interakciji reaktivno kao i epizodno s liječnicima kao i medicinskim stručnjacima koji pružaju njegu. S druge strane, pojedinci se proaktivno usredotočuju na prevenciju, kao i na optimizaciju svoje snage. Oni usvajaju perspektive kao i način života koji zaustavljaju bolest, jačaju zdravlje i dobrobit te poboljšavaju svoj životni stil kao i osjećaj blagostanja. Jednostavno rečeno, zdravlje je pozitivno, preventivno i također vođeno samoodgovornošću. Razvoj wellnessa je širenje vrijednosti i svjetonazora ovog kupca.

Zdravlje se razlikuje od zdravstvene zaštite.

Naši sustavi medicinske skrbi koriste patogenu i reaktivnu tehniku, usmjerenu na razloge, učinke, medicinsku dijagnozu i liječenje bolesti i ozljeda. S druge strane, wellness je salutogena i proaktivna metoda, usmjerena na prevenciju, zdrav način života i traženje optimalnog blagostanja. Naposljetku, čvrsta osnova za zdravlje pomaže nam da prestanemo, kao i da se riješimo bolesti, kako sada tako i u budućnosti.

Zdravlje protiv blagostanja. Pojmove “zdravlje”, “wellness” kao i “radost” organizacije, znanstvenici i mediji obično koriste zajedno ili uzajamno. Ovaj vizualni prikaz opisuje što oni obično surađuju kao i kako se ti pojmovi razlikuju u ideji, upotrebi i organizaciji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime