Samo kako podići tjelovježbu?

0
Rate this post

Zemlje, a također i područja, trebaju poduzeti mjere kako bi svakoj osobi dale više mogućnosti da bude aktivna, kako bi se povećala tjelovježba. Ovo zahtijeva kumulativne napore, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini, na različitim tržištima i samokontrolama kako bi se provela politika i usluge koje su prikladne društvenom i socijalnom okruženju zemlje za promicanje, dopuštanje i poticanje tjelesne aktivnosti.

Globalni plan aktivnosti traži od zemalja

Politike za poticanje cilja vježbanja kako bi se zajamčilo da: hodanje, vožnja biciklom i druge vrste aktivnog nemotoriziranog prijevoza dolaze i bez rizika za sve; posao kao i planovi radnog mjesta potiču na aktivno putovanje i šanse da budete doslovno aktivni tijekom radnog dana – www.spa-sport.hr; organizacije za brigu o djeci, škole i fakultete pružaju korisne, ali i sigurne sobe i centre za sve učenike kako bi aktivno uložili svoje vrijeme odmora;

Glavne kao i srednje škole nude visokokvalitetno tjelesno obrazovanje koje pomaže djeci da stvore obrasce ponašanja koji će ih zasigurno održavati doslovno aktivnima tijekom života;
programi utemeljeni u zajednici kao i školski sportski programi pružaju idealne mogućnostiSamo kako podići tjelovježbu?

Za sve uzraste i sposobnosti; sportske aktivnosti i zabavni centri svakoj osobi pružaju mogućnosti pristupa i sudjelovanja u izboru raznih sportskih aktivnosti, plesa, tjelovježbe i aktivne zabave; I također pružatelji zdravstvenih usluga preporučuju, ali i podržavaju pacijente da budu rutinski aktivni. reakcija SZO-a

Godine 2018. pokrenuo je potpuno novi Međunarodni plan aktivnosti za tjelesnu aktivnost 2018. – 2030. koji ocrtava 4 područja aktivnosti politike i 20 specifičnih preporuka plana, kao i radnje za države sudionice, međunarodne partnere i druge, za povećanje tjelovježbe u cijelom svijetu.

Globalni plan aktivnosti traži od zemalja, gradova i područja da poduzmu reakciju ‘cijelog sustava' koja uključuje sva tržišta kao i dionike koji poduzimaju nešto po tom pitanju na globalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kako bi ponudili bezrizičnu kao i korisne atmosfere i još više mogućnosti pomoći ljudima da povećaju svoj stupanj vježbanja.

U 2018. Globe Wellness Assembly dogovorila je svjetski cilj smanjenja tjelesne neaktivnosti za 15% do 2030., kao i usklađivanje s ciljevima održivog napretka. Posvećenost svjetskih čelnika uspostavljanju ambicioznih nacionalnih odgovora na ciljeve održivog razvoja pruža mogućnost ponovnog fokusiranja i obnove napora u promicanju tjelovježbe.

Skup alata SZO-a ACTIVE koji je pokrenut 2019. daje dodatne određene tehnološke savjete o tome kako točno započeti, kao i provesti 20 preporuka politike opisanih u međunarodnom planu aktivnosti.

Međunarodna akcijska strategija i također ACTIVE predlažu opcije plana koje se mogu prilagoditi i prilagoditi regionalnoj kulturi i kontekstu kako bi se pomoglo u povećanju razine vježbanja diljem svijeta, a sastoje se od:

unapređenje i provedba nacionalnih smjernica za tjelesnu aktivnost za sve dobne skupine;
uspostavljanje nacionalnih sustava koordinacije uključujući sve relevantne savezne vladine odjele i također ključne nevladine dionike za razvoj i primjenu značajnih i također trajnih politika i strategija aktivnosti; izvođenje komunikacijskih projekata u cijelom susjedstvu kako bi se podigla svijest i razumijevanje brojnih zdravstvenih, financijskih i društvenih prednosti tjelesne aktivnosti;

ulagati u potpuno nove tehnologije, inovacije i proučavanje kako bi se stvorile pristupačne tehnike za poticanje tjelovježbe, posebno u kontekstu smanjenih izvora; pobrinite se za redovitu sigurnost i praćenje vježbanja te planirajte primjenu. Za više informacija – Svjetska akcija namijenjena tjelovježbi 2018– 2030: ekstra aktivni ljudi za mnogo zdraviji svijet

Kako bi se pomoglo narodima i zajednicama u procesu vježbanja kod odraslih, uspostavljen je Međunarodni upitnik o tjelesnoj aktivnosti (GPAQ). Ovaj upitnik pomaže državama da paze na nedovoljnu tjelovježbu kao jedan od primarnih aspekata opasnosti od NCD-a. GPAQ je zapravo integriran u taj STEPwise pristup, koji je sigurnosni sustav za glavne faktore prijetnje NCD-a.

Kako bi se ispitala tjelesna aktivnost među školskom djecom, WHO je surađivao na modulu upitnika koji je zapravo integriran u Međunarodnu anketu o zdravlju učenika u školama (GSHS). GSHS je projekt nadzora Svjetske zdravstvene organizacije/SAD-a CDC-a koji je napravljen da pomogne zemljama da utvrde i analiziraju aspekte opasnosti u ponašanju i sigurnosne faktore na 10 ključnih lokacija među mladima u dobi od 13 do 17 godina.

WHO također surađuje sa svjetskim stručnjacima na razvoju metoda i alata za procjenu tjelesne aktivnosti kod djece mlađe od 5 godina i također ispod 10 godina. Osim toga, to je ispitivanje korištenja elektroničkih i nosivih inovacija, kao što su digitalni pedometri i akcelerometri, u nacionalnoj sigurnosti tjelovježbe kod odraslih. Ovaj će rad obuhvatiti djecu i sigurno će educirati djecu ažurirane međunarodne pomoći u praćenju vježbi kao i neaktivnih praksi.

Kako bi održao odgovor ‘cjelovitog sustava', WHO radi zajedno u brojnim industrijama na jačanju kontrole, zagovaranja i postavljanja politike kao i aktivnosti. To je uspostavilo suradnju kako bi pomoglo državama članicama u njihovim inicijativama za oglašavanje tjelesne aktivnosti– one se sastoje od rada s Obrazovnom, znanstvenom i kulturnom tvrtkom Ujedinjenih naroda (UNESCO) kako bi se unaprijedila i uskladila primjena GAPPA-e i aktivnosti Kazan Planirajte tjelesni odgoj, sport i tjelesnu aktivnost.

To je dodatna suradnja s mnogim drugim tvrtkama UN-a u zajedničkom programu za promicanje sporta za razvoj i mir. Unutar sportskog sustava WHO radi zajedno s Međunarodnim olimpijskim odborom, kao i Međunarodnim sportskim savezima, Međunarodnom federacijom nogometnih saveza, FIFA-om, kao i drugima na održavanju i jačanju promicanja dobrobiti kroz sportske aktivnosti, kao i program sport za sve.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime