Dobrobiti redovite tjelovježbe

0
Rate this post

Znate da je tjelovježba dobra za vas, ali znate li koliko je dobra? Od poboljšanja vašeg raspoloženja do poboljšanja vašeg seksualnog života, otkrijte kako vježbanje može poboljšati vaš život. Želite se stvarno osjećati bolje, imati puno više energije i uključiti godine u svoj život? Samo vježbajte.

Zdravstvene prednosti normalnog vježbanja i tjelovježbe teško je zanemariti – početna stranica. Svatko koristi prednosti vježbanja, bez obzira na dob, spol ili fizičku sposobnost. Trebalo je mnogo više uvjeravanja da se preseli? Pogledajte ovih 7 načina na koje vježbanje može učiniti da budete sretniji i zdraviji.

Vježbanje kontrolira težinu

Dobrobiti redovite tjelovježbeDobrobiti redovite tjelovježbeVježbanje može pomoći u izbjegavanju prekomjernog debljanja ili pomoći u očuvanju sagorijevanja masti. Kada sudjelujete u vježbanju, topite kalorije. Što je aktivnost ekstremnija, sagorijevate dodatne kalorije. Uobičajeni odlasci u teretanu su prekrasni, no ne brinite ako ne možete pronaći veliki dio vremena za svakodnevno vježbanje. Bilo kakva količina zadatka daleko je bolja od nikakvog.

Da biste imali koristi od vježbanja, samo nabavite dodatnu energiju tijekom dana – idite stepenicama umjesto liftom ili ubrzajte svoje kućanske poslove. Dosljednost je vitalna.

Vježbanje se bori sa zdravstvenim i wellness problemima, ali i stanjima

Pod stresom zbog problema sa srcem? Nadate se da ćete izbjeći visoki krvni tlak? Bez obzira na vašu trenutačnu težinu, energičnost povećava kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL), “izvrstan” kolesterol, i snižava nezdrave trigliceride. Ovaj jedan-dva udarca održava nesmetano kretanje krvi, što smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti.

Pomagala za rutinsko vježbanje štite od ili rješavaju mnoge zdravstvene probleme i brige, a koji se sastoje od:

  • Moždani udar
  • Metabolični sindrom
  • Hipertenzija
  • Dijabetes melitus 2 vrste
  • Depresija
  • Anksioznost
  • Brojne vrste stanica raka
  • Upala zglobova
  • Slapovi
  • Također može pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija, kao i smanjiti rizik od smrti iz svih razloga.

Vježbanje poboljšava raspoloženje

Potreban vam je emocionalni uzlet? Ili trebate opustiti se nakon stresnog dana? Odlazak u klub zdravlja ili brza šetnja mogu pomoći. Tjelesna aktivnost promiče različite kemikalije uma zbog kojih se zaista možete osjećati sretnijim, opuštenijim i manje nervoznim.

Isto tako, možete se osjećati bolje u vezi sa svojim izgledom i sami kada redovito vježbate, što može poboljšati vaše samopouzdanje i samopoštovanje.

Vježbanje poboljšava energiju

Zabrinuti kupnjom namirnica ili kućnim poslovima? Rutinska tjelesna aktivnost može poboljšati snagu vaše mišićne mase, kao i povećati vašu izdržljivost.

Vježbanje dovodi kisik i hranjive tvari u vaše stanice i pomaže vašem kardio sustavu da radi mnogo učinkovitije. Kao i kada se vaše srce, kao i zdravlje i dobrobit pluća poboljšaju, imate puno više energije za obavljanje svakodnevnih obaveza.

Vježbanje reklamira bolji san.

Teško vam je odrijemati? Redovita tjelesna aktivnost može vam pomoći da brže zaspite, bolje se odmorite i produbite san. Jednostavno nemojte vježbati tako dobro u blizini odlaska na spavanje ili biste mogli biti dovoljno energični da se uputite na odmor.

Vježba vraća stimulans u vaš seksualni život

Osjećate li se doista i umorno ili previše van forme da biste uživali u fizičkoj ljubavi? Normalna tjelovježba može poboljšati stupanj snage i povećati vaše samopouzdanje u pogledu vašeg fizičkog izgleda, što može poboljšati vaš seksualni život.

Međutim, postoji još više od toga. Redovita tjelesna aktivnost može povećati stimulaciju kod žena. Osim toga, muškarci koji često vježbaju imaju mnogo manju vjerojatnost da će imati problema s erektilnom disfunkcijom nego muškarci koji ne vježbaju

Vježbanje može biti zabavno … a također i društveno!

Vježba, ali i tjelesna aktivnost mogu biti ugodne. Nude vam priliku da se opustite, uživate u prirodi ili jednostavno sudjelujete u aktivnostima koje vas oduševljavaju. Vježbanje vam može dodatno pomoći da stupite u kontakt s prijateljima ili obitelji u ugodnom društvenom okruženju.

Zato idite na tečaj plesa, idite na planinarske staze ili se pridružite nogometnoj grupi. Pronađite vježbu u kojoj uživate i jednostavno je radite. Umoran? Pokušajte nešto novo ili učinite nešto s prijateljima ili obitelji.

Zaključak o vježbanju. Vježbanje kao i tjelovježba izvrsne su metode da se stvarno osjećate bolje, poboljšate svoje zdravlje i zabavite se. Za mnoge zdrave odrasle osobe, Odjel za zdravlje i dobrobit Sjedinjenih Država i također Human Solutions savjetuju ove standarde vježbanja:

Kardio zadatak. Pristupite najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta energične kardiovaskularne aktivnosti tjedno, ili mješavini umjerene i snažne aktivnosti. Smjernice sugeriraju da ovaj trening rasporedite tijekom jednog tjedna. Kako bi se također ponudila veća prednost za zdravlje i dobrobit, kao i za pomoć pri mršavljenju ili očuvanju mršavljenja, savjetuje se najmanje 300 minuta tjedno.

Međutim, čak i postoci vježbanja su vrijedni. Biti energičan u kratkim vremenskim razdobljima tijekom dana može biti koristan za zdravlje i dobrobit.

Trening izdržljivosti. Učinite snagu vježbe za sve glavne mišićne skupine najmanje dva puta tjedno. Cilj je napraviti jednu zbirku svake vježbe koristeći težinu ili razinu otpora dovoljno veliku da umori vašu mišićnu masu nakon otprilike 12 do 15 ponavljanja.

Umjerena kardiovaskularna tjelovježba uključuje zadatke poput brzog hodanja, vožnje bicikla, plivanja i košnje trave. Energični kardio trening sastoji se od aktivnosti kao što su trčanje, naporan rad u dvorištu, kao i kardiovaskularni ples. Trening izdržljivosti može se sastojati od upotrebe opreme s utezima, vlastite tjelesne težine, teških torbi, otpornih cijevi ili otpornih vesla u vodi ili aktivnosti kao što je penjanje po stijenama.

Ako želite smršavjeti, ispuniti detaljne ciljeve fitnessa ili dobiti čak i dodatne prednosti, možda ćete morati puno više pojačati svoju umjerenu aerobnu aktivnost. Ne zaboravite se posavjetovati sa svojim liječnikom prije početka novog programa vježbanja, posebno ako ste zabrinuti za svoje zdravlje i kondiciju, niste dugo vježbali, imate trajne zdravstvene probleme, kao što su problemi sa srcem, dijabetes ili artritis.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime