Vježbanje može smanjiti rizik od kroničnih bolesti

0
Rate this post

Nedostatak normalne tjelovježbe glavni je uzrok dugotrajne bolesti. Otkriveno je da normalna tjelovježba poboljšava razinu osjetljivosti na inzulin, zdravlje srca, kao i šminku tijela. Također može smanjiti krvni tlak i razinu kolesterola.

Konkretno, vježbanje može pomoći u smanjenju ili izbjegavanju sljedećih dugotrajnih zdravstvenih stanja.

Dijabetes 2 vrste. Normalan kardio trening može odgoditi ili zaštititi od dijabetesa tipa 2. Osim toga, ima značajne prednosti za zdravlje i dobrobit za osobe s dijabetesom tipa 1. Trening otpora za dijabetes tipa 2 sastoji se od obnove masne mase, krvnog tlaka, nemasne tjelesne mase, inzulinske rezistencije, kao i kontrole glikemije (28).
Kardiovaskularnih bolesti. Vježbanje minimizira varijable prijetnje kardio-aktivnosti, a također je i restorativni tretman za osobe s kardiovaskularnim bolestima. Nekoliko vrsta stanica raka – www.spa-sport.hr. Vježbanje može pomoći u smanjenju rizika od brojnih stanica raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva, endometrija, žučnog mjehura, bubrega, pluća, jetre, jajnika, gušterače, prostate, štitnjače, želuca i također raka jednjaka

Visok kolesterol.

Uobičajena tjelesna aktivnost umjerene snage može povisiti HDL (dobar) kolesterol dok održava ili nadoknađuje porast LDL (lošeg) kolesterola. Istraživačka studija podupire teoriju da je za snižavanje razine LDL-a potreban kardio zadatak visokog intenziteta (31Trusted Resource). Hipertenzija: Sudjelovanje u normalnom aerobnom vježbanju može smanjiti sistolički tlak u mirovanju za 5– 7 mmHG kod osoba s visokim krvnim tlakom.

Vježbanje može smanjiti rizik od kroničnih bolesti

S druge strane, izostanak rutinskog vježbanja– čak i kratkoročno– može dovesti do značajnog porasta sala na trbuhu, što može povećati opasnost od dijabetes melitusa tipa 2 i problema sa srcem. Zato se preporuča rutinska tjelesna aktivnost kako bi se smanjilo salo na trbuhu i smanjio rizik od nastanka ovih problema.

Vježbanje može pomoći zdravlju kože

Na vašu kožu može utjecati količina oksidativne napetosti u vašem tijelu. Oksidativni stres i tjeskoba se događaju kada tjelesna antioksidativna obrana ne može u potpunosti popraviti oštećenje stanica izazvano tvarima koje nazivamo besplatnim radikalima. To može oštetiti strukturu stanica i negativno utjecati na vašu kožu.

Iako intenzivna i opsežna tjelovježba može doprinijeti oksidativnim oštećenjima, normalno umjereno vježbanje može stvarno povećati proizvodnju potpuno prirodnih antioksidansa u vašem tijelu, koji pomažu u zaštiti stanica.

Slično tome, tjelovježba može pospješiti protok krvi i izazvati prilagodbe stanica kože koje mogu pomoći u odgađanju pojave starenja kože.

Vježbanje može pomoći vašem mozgu i pamćenju

Vježbanje može poboljšati funkciju uma i osigurati pamćenje, a također i misaone sposobnosti. Za početak, povećava broj otkucaja srca, što potiče protok krvi i kisika u vaš mozak. Također može potaknuti proizvodnju hormona koji potiču rast moždanih stanica.

Također, sposobnost vježbanja da spriječi upornu bolest može se pretvoriti u prednosti za vaš um, s obzirom na to da ti problemi mogu utjecati na njegovu značajku. Rutinska tjelovježba posebno je bitna kod starijih osoba budući da starenje – povezano s oksidativnom napetosti i upalom – oglašava promjene u strukturi i značajkama mozga.

Otkriveno je da vježbanje zapravo pokreće hipokampus, dio uma koji je vitalan za pamćenje i znanje, da raste u veličini, što može pomoći u poboljšanju psiholoških karakteristika kod starijih odraslih osoba.

Naposljetku, pokazalo se da vježbanje smanjuje prilagodbe u mozgu koje mogu povećati probleme poput Alzheimerove bolesti i demencije. Vježbanje može pomoći u kvaliteti slobodnog vremena i odmora. Rutinsko vježbanje može vam pomoći da se bolje opustite i odmorite. S obzirom na vrhunsku kvalitetu sna, smanjenje snage (gubitak) do kojeg dolazi tijekom vježbanja potiče restorativne procese tijekom sna (44 Pouzdani izvor).

Štoviše, vjeruje se da porast razine tjelesne temperature do kojeg dolazi tijekom vježbanja poboljšava visoku kvalitetu odmora pomažući smanjenje razine tjelesne temperature tijekom odmora. Mnoge studije o učincima vježbanja na san zapravo su došle do sličnih završnih misli.

Jedno svjedočanstvo 6 istraživačkih studija otkrilo je da je sudjelovanje u programu vježbanja pomoglo poboljšati visoku kvalitetu odmora prema vlastitoj procjeni i također minimiziralo latenciju odmora, što je vrijeme potrebno za spavanje. Jedna istraživačka studija provedena tijekom 4 mjeseca otkrila je da su i istezanje i vježbe otpora doveli do poboljšanja sna kod osoba s kroničnom nesanicom.

Povratak u stanje spavanja nakon buđenja, razdoblje spavanja i visoka kvaliteta sna poboljšana nakon botah vježba istezanja i otpora. Anksioznost je također smanjena u timu koji je produžio studij. Štoviše, čini se da redovita tjelovježba koristi starijim odraslim osobama koje često imaju problema s odmorom. Možete biti svestrani s vrstom vježbe koju odaberete. Pokazalo se da bilo samo aerobno vježbanje ili kardio vježbanje u kombinaciji s treningom otpora mogu poboljšati visoku kvalitetu odmora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime