Što sportaši trebaju naučiti o terapijama matičnim stanicama?

0
Rate this post

Kako je područje regenerativne medicine zapravo napredovalo u posljednje vrijeme, sportaši su zapravo značajno posegnuli za tretmanima koji koriste biološke spojeve, kao što su matične stanice, kako bi se brže oporavili od sportskih ozljeda.

Istraživači još uvijek istražuju upotrebu bioloških terapija – www, kao i njihovu potencijalnu učinkovitost, međutim s obzirom na izazovnu i brzo napredujuću prirodu regenerativne medicine, zabrinutosti u nastavku zapravo su sastavljene kako bi se pozabavilo nekim od najvažnijih detalja koje profesionalni sportaši zahtijevaju razumijevanje o terapijama matičnim stanicama.

Što su matične stanice?

U nekim slučajevima koje se nazivaju “glavnim stanicama” tijela, matične stanice su stanice koje se razvijaju u krv, um, kosti i sve tjelesne organe. Oni imaju mogućnost popraviti, vratiti, promijeniti, kao i vratiti stanice, kao i možda se mogu koristiti za liječenje brojnih medicinskih stanja i bolesti.

Biological regeneration in athletes

Danas liječnici dosljedno koriste matične stanice koje potječu iz koštane srži ili krvi u transplantacijskim tretmanima za liječenje ljudi sa stanicama raka ili bolestima krvi i imunološkog sustava. Matične stanice mogu potjecati iz različitih izvora, kao što su krv, koštana srž ili masno tkivo (odrasli), amnionska tekućina ili krv iz pupkovine (perinatalno), a također i početni ljudski embriji (embrionalni).

Djeluju li terapije matičnim stanicama na ubrzanje oporavka?

Teoretski, postojanje matičnih stanica na mjestu ozljede može pomoći u oporavku zbog potencijala da bi matične stanice mogle “postati” stanice koje su ozlijeđene i koje je potrebno oporaviti. Neki pojedinci zapravo su izvijestili o manjoj nelagodi i puno boljoj funkciji zglobova ili ozljeda kojima su ubrizgane matične stanice. Unatoč tome, mnoge objektivno mjerene, regulirane istraživačke studije nisu uspjele otkriti razliku u stanicama prije i nakon terapije. Trenutačno ne postoje testirane terapije matičnim stanicama koje je odobrila FDA za ozljede mišića, zglobova ili ligamenata.

Jesu li tretmani matičnim stanicama zabranjeni u sportskim aktivnostima?

Ovisi. Netransformirane matične stanice koje su uklonjene iz sportaša i zatim ponovno ubrizgane u istoj operaciji, bez ikakvih aspekata razvoja ili drugih ograničenih tvari dodanih nakon žetve, nisu ograničene sve dok samo vraćaju performanse zahvaćene lokacije na tipične i također ga nemojte pojačavati. Zajedno s novosakupljenim matičnim stanicama koje se uzimaju izravno od sportaša, postoji niz poslovnih priprema koje koriste stanice dobrotvora ili stanice koje mogu, ali ne moraju biti zabranjene na temelju brojnih elemenata.

Snimke matičnih stanica zabranjene su ako su promijenjene na način koji potiče poboljšanje učinkovitosti matičnih stanica ili ako su zabranjene tvari poput razvojnih elemenata ili hormonskih sredstava uključene u pripravak matičnih stanica nakon što su zapravo prikupljene (bilo iz sportaš ili još jedan darivatelj).

Zaista je teško razumjeti sastavne dijelove različitih spremno pripremljenih matičnih stanica ili matičnih stanica proizašlih iz dobročinitelja koje se nakon toga održavaju na životu ili na drugi način mijenjaju za liječenje. Nije izvedivo da USADA ispita takve predmete ili ponudi antidopinški status u svakom slučaju. Korištenje ovih predmeta ili tretmana ide na vlastiti rizik sportaša od kršenja pravila protiv dopinga, kao i učinaka na zdravlje.

Jesu li svi tretmani matičnim stanicama zakoniti?

Postoje neke terapije matičnim stanicama koje je odobrila FDA isključivo za rješavanje određenih problema s krvlju, no postoji i mnogo terapija matičnim stanicama koje FDA nije procijenila niti prihvatila.

Neke upotrebe matičnih stanica izuzete su od odobrenja FDA prije stavljanja na tržište, kao što su tretmani u kojima se matične stanice izvlače i zatim ponovno ubrizgavaju izravno u osobu tijekom istog kirurškog zahvata kada nisu prilagođene i ništa im se ne pridonosi. Međutim, neki wellness centri provode postupke s matičnim stanicama koji ne ispunjavaju gore navedene zahtjeve. FDA je upozorila potrošače u vezi s tretmanima matičnim stanicama budući da za gotovo sve te proizvode sigurnost i dobrobiti nisu potvrđene.

FDA savjetuje da od svog liječnika zatražite dokaz da je tretman ili predmet matičnim stanicama prihvaćen od strane FDA ili da je FDA dala broj zahtjeva za novu medicinu za istraživanje. Ako je ovo drugo, trebali biste zatražiti taj broj, kao i procijeniti komponente zahtjeva prije nego što dobijete liječenje. Ako želite sudjelovati u profesionalnom testiranju ili bilo kojoj vrsti eksperimentalnog liječenja, vaš bi vam liječnik trebao dodatno koristiti obrazac za autorizaciju koji utvrđuje Institucionalni odbor za svjedočanstva (skupina stručnjaka koja osigurava da je profesionalno ispitivanje prilično sigurno i etično ) i također navodi rizike terapije.

Postoje li opasnosti povezane s korištenjem matičnih stanica?

Da. FDA je zapravo dobila izvješća o velikim problemima kao rezultat korištenja matičnih stanica, uključujući pacijent koji je oslijepio nakon što su matične stanice ubačene ravno u oko, a također i osoba koja je uspostavila tumor nakon što su matične stanice ubacile u kralježnicu.

FDA dodatno spominje razne druge sigurnosne i sigurnosne probleme, koji se sastoje od reakcija na mjestu ubrizgavanja, sposobnosti matičnih stanica ubrizganih ravno u jedan dio tijela da se pomaknu u drugi dio, neuspjeha stanica da funkcioniraju kako je predviđeno i razvoja izraslina. Sportaši moraju isto tako shvatiti da neki liječnici ili ustanove možda nisu u skladu sa smjernicama FDA-e o sigurnosti.

FDA je zapravo prepoznala brojne klinike koje zlorabe matične stanice ili ih koriste na načine koji nisu dopušteni prema postojećim smjernicama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime