Glavne prednosti normalnog vježbanja

0
Rate this post

Vježbanje je definirano kao bilo koja vrsta kretanja koja omogućuje funkcioniranje vaše mišićne mase i također zahtijeva od vašeg tijela da gubi kalorije. Postoje mnoge vrste tjelovježbe koje se sastoje od plivanja, trčanja, trčanja, hodanja i plesa, između ostalog.

Pokazalo se da aktivnost ima brojne zdravstvene dobrobiti, kako doslovno tako i mentalno. Također vam može pomoći da živite mnogo dulje. Ovo je vodećih 10 metoda kojima normalno vježbanje koristi vašem tijelu kao i mozgu.

Vježbanje vas može učiniti sretnijima

Pokazalo se da tjelovježba poboljšava vaše stanje uma, kao i da smanjuje osjećaje kliničke depresije, tjeskobe, kao i napetosti – blog. Stvara modifikacije u dijelovima mozga koji kontroliraju tjeskobu, stres i tjeskobu. Također može povećati razinu osjetljivosti uma na hormone serotonin i norepinefrin, koji smiruju osjećaje depresije.

Nadalje, tjelovježba može povećati proizvodnju endorfina, za koje se smatra da pomažu u stvaranju pozitivnih osjećaja i također smanjuju percepciju nelagode. Zanimljivo, nije bitno koliko je točno vaša tjelovježba intenzivna. Čini se da vježbanje može poboljšati vaše raspoloženje bez obzira na intenzitet vježbe.

Glavne prednosti normalnog vježbanja

Zapravo, u studiji na 24 žene s dijagnosticiranom depresijom, vježbanje bilo kojeg intenziteta znatno je smanjilo osjećaj tjeskobe. Utjecaj vježbanja na stanje uma toliko je učinkovit da odabir vježbanja (ili ne) također čini razliku u kratkom vremenu.

Jedan pregled 19 istraživačkih studija otkrio je da su aktivni ljudi koji su prestali s rutinskim vježbanjem iskusili značajno povećanje znakova kliničke depresije i tjeskobe, također nakon samo nekoliko tjedana. Da bismo razumjeli utjecaj vježbanja na smanjenje težine, vrlo je važno prepoznati odnos između vježbanja i potrošnje energije (ulaganja).

Vaše tijelo ulaže snagu na 3 načina:

  • probavljanje hrane
  • vježbati
  • održavanje tjelesnih karakteristika, poput otkucaja srca i disanja

U programima dijete, smanjeni unos kalorija smanjit će vašu brzinu metabolizma, što može nakratko odgoditi kontrolu tjelesne težine. S druge strane, otkriveno je da normalna tjelovježba zapravo povećava vašu metaboličku cijenu, što može sagorjeti dodatne kalorije kako bi vam pomoglo u mršavljenju (Pouzdano u Izvor6, 7, 8).

Osim toga, studije su pokazale da se uključivanjem aerobnih vježbi s treningom otpora može na najbolji način iskoristiti gubitak masnoće kao i održavanje mišićne mase, što je ključno za smanjenje tjelesne težine kao i za održavanje čiste mišićne mase.

Vježbanje je dobro za vašu mišićnu masu kao i za kosti

Tjelovježba ima ključnu ulogu u strukturi i održavanju čvrstog mišićnog tkiva i kostiju. Aktivnosti poput dizanja utega mogu potaknuti izgradnju tijela ako su povezane s odgovarajućim zdravim unosom proteina. To je zato što vježbanje pomaže u pokretanju hormonskih agenasa koji potiču sposobnost vaših mišića da apsorbiraju aminokiseline. To im pomaže da se prošire i također smanjuje njihov kvar.

Kako pojedinci stare, oni imaju tendenciju gubitka mišićne mase, kao i funkcije, što može rezultirati povećanim rizikom od ozljeda. Redovita tjelovježba neophodna je za smanjenje gubitka mišićnog tkiva i održavanje čvrstoće tijekom starenja.

Neke studije sugeriraju da vježbe s velikim utjecajem (kao što su akrobatika ili trčanje) ili sportske aktivnosti s čudnim učinkom (kao što su nogomet i košarka) mogu pomoći u promicanju veće gustoće kostiju od sportskih aktivnosti bez utjecaja poput plivanja i vožnje bicikla.

Vježbanje može povećati vašu razinu energije

Vježbanje može biti pravi pojačivač snage za mnoge pojedince, uključujući one s različitim zdravstvenim stanjima Jedno starije istraživanje otkrilo je da je 6 tjedana redovitog vježbanja smanjilo osjećaj iscrpljenosti za 36 osoba koje su prijavile stalni umor

I nemojmo zaboraviti prekrasne prednosti vježbanja za zdravlje srca i pluća. Kardiovaskularne vježbe jačaju kardio sustav i poboljšavaju zdravlje pluća, što može značajno pomoći s povećanjem razine energije.

Kako se mnogo više selite, vaše srce pumpa mnogo više krvi, osiguravajući više kisika vašim funkcionalnim mišićima. Redovitim vježbanjem vaše srce na kraju postaje puno učinkovitije i vještije u prijenosu kisika u krv, čineći vaše mišićno tkivo puno pouzdanijim

Postupno, ovaj aerobni trening dovodi do manje potrebe za vašim plućima, a također mu je potrebno manje energije za izvođenje potpuno istih aktivnosti– jedan od razloga zašto je mnogo manje vjerojatno da ćete imati kratak dah tijekom energičnog zadatka. Osim toga, pokazalo se da tjelovježba povećava razinu snage kod osoba s raznim drugim stanjima, poput raka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime