Zdravstveni tretmani za sportaše: hidroterapija, krioterapija, masažne terapije

0
Rate this post

Terapije biološke regeneracije za profesionalne sportaše važan su aspekt priprema za natjecanja. Hidroterapija, krioterapija i masažne terapije ublažavaju posljedice iscrpljenosti i obnavljaju tijelo nakon treninga – početna stranica. Održavajući prirodne sustave stanične obnove, tretmani vraćaju spremnost tijela za daljnje sportske izazove. Pogledajte koji su popularni zdravstveni tretmani u sportskoj aktivnosti.

Organski ponovni rast u sportu nije ništa manji od treninga koji omogućuje sportašima da zgrabe svoje trofeje iz snova.

Zašto? Iako poznata izreka kaže da je “sportska aktivnost zdravlje”, kao i tjelesna aktivnost sasvim sigurno donosi puno dobrog tijelu, vježbanje gotovo svake samokontrole nosi posebne brige. Zabrinuti, koštano-zglobni i kardio-respiratorni sustav, nakon ekstremnog treninga, daju nam shvatiti da je tijelu potreban odmor. Sportaš doživljava ekstremne bolove u zglobovima i mišićnom tkivu, a unatoč tome što trenira, postiže još gore rezultate. Teže se koncentrira, nema apetita, ima glavobolju i umor. Ovakav niz simptoma pokazatelj je da je vrijeme da maksimalno iskoristite tretmane biološke regeneracije.

Značaj organske regeneracije u sportu

Cilj organske regeneracije kod profesionalnih sportaša je ubrzati unutarnje tjelesne procese koji će pomoći u zbrinjavanju stanja koja nastaju nakon treninga. Tretmani aktiviraju adaptivne i obrambene mehanizme tijela koji ga učvršćuju, tj. čine ga imunim na promjene u okolišnim varijablama. Omogućuju vam i brže zacjeljivanje ozljeda, kao i profilaktičko djelovanje, štiteći koštano-zglobni sustav od ozljeda.

spa-sport

Povrh toga, terapije organske obnove obnavljaju tijelo, podržavajući uklanjanje nepotrebnih metaboličkih artikala i obnavljanje energetskih materijala. Vraćaju mišićnu masu snagu kao i svestranost, pojačavaju mentalne probleme – imaju opuštajući kao i jačajući rezultat, pojačavaju koncentraciju. Oni su potrebni kako bi se sportaš opustio i oslobodio stresa.

Zdravstvene terapije za profesionalne sportaše: hidroterapija

Hidroterapija je apsolutno ništa drugo nego terapija vodom, hidroterapija ili akvaterapija. Tretmani se sastoje od vanjske primjene vode u različitim stanjima: tekućem, krutom, zračnom kako bi se dobili najbolji ljekoviti učinci. Tijekom cijele hidroterapije tijelo se istovremeno potiče temperaturom, tj. toplinskim podražajem, i pritiskom, tj. mehaničkim podražajem. U akciji na njih, tijelo reagira ispravno.

Na primjer, rotirajućim djelovanjem hladne kao i tople vode na tijelo dolazi do sniženja razine tjelesne temperature, porasta tlaka (ako je terapija duža – njegovog pada), suženja kapilara. Ljetna voda, s druge strane, oporavlja, ublažava i ublažava bol. Topla kao i topla voda djeluje protuupalno.

Hidroterapija dodatno podupire ponovni rast nakon vježbanja, uklanja nelagodu, umor i predstavlja stanje opuštenosti.

  • Svidjet će ti se
  • Vrste hidroterapije
  • Škotski bičevi

Ovo je jedan od najčešće korištenih hidroterapijskih tretmana. Pacijent stoji u posebnom, popločanom prostoru, visi na obručima ispred sebe. U početku na njega djeluje vruća voda od oko 40 °C, a zatim hladnija – od 20 °C. Svaki od ovih tuševa traje oko 1-2 minute i ponavlja se više puta. Cijeli postupak traje oko 10 minuta. Mlaznice vode – ovisno o zahtjevima pojedine osobe – pokrivaju cijelo tijelo ili samo odabrane dijelove. Promjenjiva razina temperature vode i njezin različiti stupanj disperzije smanjuju nelagodu mišića kao i napetost, imaju osobnost terapije vodenom masažom.

Tuševi toplom i toplom vodom

Sastavljeni su tako da usmjeravaju mlaz tople ili ugodne vode do tijela. Razlikuju se od vodenih mlaznica jer tijelo nije pod utjecajem izmjenične, ali postojane temperature tijekom jedne sesije. Topli tuševi (na temperaturi od 38-41º C) potiču još jače znojenje i pokreću metaboličke procese koji pokreću proces izlučivanja zagađivača.

Tijelo se opušta jer se povećava opskrba mišićnog tkiva hranjivim tvarima, a poboljšava se i prokrvljenost tijela. S druge strane, tuširanje toplom vodom (temperature 34-38°C) omogućuje vam da se nosite s bolovima, jer opušta mišićno tkivo, ali i dodatno ubrzava ponovni rast nakon treninga. Povrh toga, tuširanje toplom vodom odličan je tretman za poremećaje spavanja, omogućujući vam dobar san nakon vježbanja.

Vrući tuševi traju oko 10 minuta, a i ugodni tuševi – oko 5 minuta.

  • Biserne kupke. Biserna kupka sastoji se od uranjanja u vodu koja je puna mjehurića zraka koji izgledaju poput sitnih bisera. Tijekom biserne kupke masira se koža i manjim dijelom mišići. Terapija ima regenerativni učinak na živčani sustav i kožu.
  • Hidromasaža. Hidromasaža se provodi kod sportaša nakon ozljeda: napuknuća, uganuća, iščašenja te kod pojave kontraktura i nakon opsežnog rada mišića. Hidromasaža, koja se još naziva i podvodna masaža, odvija se u posebnoj kadi ispunjenoj mlaznicama različitih otvora i promjera, što omogućava vođenje mlaza do detalja dijelova tijela – obično su to leđa i ramena. Kako je tijekom cijelog postupka pacijent praktički potpuno (osim glave) uronjen u vodu, mišićna masa mu se opušta, metabolizam se ubrzava. Pojačana prokrvljenost utječe na aktivaciju metaboličkih procesa i brže izbacivanje toksina iz organizma. Trajanje hidromasaže je oko 15 minuta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime